Procedura de testare doping pe perioada pandemiei de COVID-19

Îndrumări pentru testare pe perioada pandemiei de COVID-19.

Procedura de recoltare a probelor – Îndrumări pentru sportivi.

Ca parte a eforturilor continue de monitorizare a impactului COVID-19 asupra activității anti-doping la nivel mondial, Agenția Mondială Anti-Doping (AMAD) dorește să ofere clarificări sportivilor și celorlalți parteneri, cu privire la statutul vaccinurilor împotriva SARS-Cov-2 raportat la Lista Interzisă.

Având în vedere că vor exista mai multe vaccinuri dezvoltate și utilizate, este prematur să facem declarații definitive privind compoziția lor; însă, sportivii pot fi încrezători că AMAD va continua să monitorizeze toate informațiile disponibile și îi va consilia, atât pe ei cât și pe alți membrii ai comunității anti-doping, în cazul în care vreun ingredient al vreunui vaccin ar ridica probleme. 

Sănătatea sportivilor este cea mai importantă preocupare a AMAD pe perioada acestei pandemii, iar aceștia pot fi asigurați că, în eventualitatea puțin probabilă în care un vaccin ar cauza o încălcare a reglementărilor anti-doping conform Codului Mondial Anti-Doping, supravegherea de către AMAD a oricărei gestionări ulterioare a rezultatelor va garanta că vaccinurile și principiile anti-doping nu intră în conflict. Pentru a fi mai clari, în ciuda noutății acestor vaccinuri, nu există niciun motiv să credem că astfel de vaccinuri ar contraveni reglementărilor anti-doping. AMAD a încheiat un memorandum de înțelegere cu diferite companii farmaceutice, inclusiv cu Pfizer, precum și cu organismul reprezentativ al acestei industrii, Federația Internațională a Asociațiilor și Producătorilor din Domeniul Farmaceutic (IFPMA). AMAD este în permanentă legătură cu aceștia pe această temă, pentru a stabili compoziția exactă a diferitelor vaccinuri puse în prezent la dispoziție. AMAD va continua să comunice cu sportivii și ceilalți parteneri, pe măsură ce apar noi informații relevante.

Între timp, pentru alte comunicări și resurse pe tema COVID-19, publicate de Agenția Mondială Anti-Doping, vă rugăm să consultați secțiunea dedicată a site-ului agenției.