+40213115541 contact@anad.gov.ro

Împreună împotriva dopajului

Educația este un pilon extrem de important al unui program eficient anti-doping și este prima linie de apărare în protejarea drepturilor sportivilor. ANAD pune la dispoziție resurse pentru educația anti-doping a sutelor de sportivi ce participă la acțiunile noastre educative în fiecare an, ajutând sportivii și personalul asistent al acestora să înțeleagă drepturile și responsabilitățile lor în ceea ce privește procesul de testare și gestionare a rezultatelor.

Pentru o sesiune interactivă educațională accesați platforma WADA ADeL (Anti-Doping e-Learning). Aici puteți să vă înscrieți la cursurile pe care le găsiți în librărie, cum ar fi: Sports Physician’s Toolkit, Coach TrueALPHA pentru sportivi, Parent’s Guide, University Textbook

Da-ți CLICK pe imaginea de mai jos pentru acces direct

WADA’s anti-doping eLearning platform (ADeL)

Este dopajul o problemă pentru sportivii noștri tineri?

Dopajul nu este doar o problemă pentru sportivii de top sau de elită

Acesta amenință și sportivii tineri, care în drumul lor către nivelul de elită o să fie expuși la tot felul de influențe și dopingul nu face excepție.

Părinții reprezintă cea mai importantă parte în mediul privat al sportivului

Așa că tu ca părinte ai datoria să ai un rol activ în sensibilizarea copilului asupra fenomenului nociv al dopajului

Cum pot părinții să ajute?

Pentru a avea succes, sportivul are un parcurs lung și plin de provocări. Părinții pot oferi un suport major pe parcursul acestei călătorii. Trebuie doar să acorzi atenție momentelor critice pentru a minimaliza presiunea externă exercitată asupra copilului și a descuraja alegerile greșite pe care acesta le poate face.

Înțelege principiul responsabilității stricte

Sub egida Codului, copilul tău este strict responsabil pentru ce se găsește în proba sa de urină/sânge. Chiar dacă a vrut să se dopeze sau nu, trebuiesc înțelese consecințele.

Sprijină dezvoltarea copilului tău

Cunoaște motivele și ambiția copilului tău

Cunoscând motivația din spatele ambiției copilului te va va ajuta să identifici când acesta va ajunge într-un punct vulnerabil.

Cercetările ne arată ca atunci când motivația este extrinsecă (bani, faimă), sportivii sunt mai predispuși în a lua decizii mai riscante.

Sportivii a căror motivație este intrinsecă, atunci când lucrurile se complică, aceștia au o reziliență mai mare la presiunea din jur și sunt mai puțin dispuși să ia decizii greșite.

Cunoaște antrenorul

Sportivii se bazează pe antrenori pentru îndrumare. În afară de tine, antrenorul este cea mai influentă persoană în dezvoltarea personală. În general sportivii o să întrebe antrenorii pentru sfaturi anti-doping.

Tu și antrenorul ar fi bine să lucrați ca o echipă pentru a îl ajuta pe copil să ajungă un sportiv cât mai bun.

Fi la curent

Lucrurile se schimbă destuld rapid în anti-doping. Substanțe noi se pot adăuga pe Lista interzisă oricând în timpul anului. Pentru a fi la curent verificați periodic site-urile ANAD și WADA.

Învațățați din greșelile altora

Din păcate, mereu vor fi sportivi care vor alege să se dopeze. Folosind lecțiile învățate de la acești sportivi care au pierdut totul, le poate fi amintit sportivilor curați cât de important e să rămână curați.

Cunoașteți perioadele de risc

Sportivii sunt în mod constant plasați în situații care se află în afara zonei lor de confort.

Perioadele de risc apar în diferite puncte ale dezvoltării sportivului și de obicei coincid cu o schimbare semnificativă – de exemplu, a nivelului de performanță, competitiv, de pregătire sau din cauza unei răniri.

Controlează perioadele de risc

Toți sportivii au perioade de vulnerabilitate.

Atunci când se confruntă cu diferite probleme în carieră, pot să fie supuși frustrării și asumării de riscuri. Dorința de a ajunge la nivelul următor poate domina dorința de a rămâne curat.

Acestea sunt perioadele când trebuie să fiți mai suportivi.

Consilidează valorile sportului curat

Ca părinte, cea mai mare influență pe care o poți exercita este asupra valorilor și comportamentului copilului.

Aceasta poate determina ce alegeri vor face și cum vor face față situațiilor grele.

Tineți cont că valorile intrinseci ale sportului care ar trebui consolidate dealungul carierei sportive sunt: determinarea, munca și determinarea.

Accesează platforma e-learning