Apăsând link-ul sau imaginea de mai jos puteți accesa platforma ADEL (Anti-Doping Education and Learning) a Agenției Mondiale Anti-Doping.

Pe ADEL găsiți cursuri în limba Română pentru: Sportivii de nivel internațional și național, antrenorii și personalul asistent al sportivilor, medici și părinți.

Sportivii și Personalul Asistent al Sportivilor TREBUIE să parcurgă cursurile pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice disponibile în ADEL și să obțină certificatul de educație anti-doping. Fără acest certificat, nu se poate pleca la Jocuri.

Dați CLICK pe imaginea de mai jos pentru acces direct, creați un cont și parcurgeți cursurile. Puteți descărca aplicația ADEL din Google Play Store și Apple App Store.

WADA’s anti-doping eLearning platform (ADeL)

Ai participat la o acțiune educativă din Campania NU DOPAJULUI? Intră pe linkurile de mai jos pentru a ne oferi feedback.

Scanați codul QR de mai jos pentru a ne oferi feedback cu privire la Campania educativă NU DOPAJULUI!

Acest feedback ne ajută să îmbunătățim continuu modul de transmitere a informațiilor. 

Împreună pentru un #sportcurat.

qr code

Scanați Codul QR de mai jos pentru a răspunde la câteva întrebări.

Răspunsurile ne ajută să vedem dacă acțiunea educativă a fost eficientă. Aceste date nu se publică și sunt confidențiale.

Împreună pentru un #sportcurat

qr code

Este dopajul o problemă pentru sportivii noștri tineri?

Dopajul nu este doar o problemă pentru sportivii de top sau de elită

Acesta amenință și sportivii tineri, care în drumul lor către nivelul de elită o să fie expuși la tot felul de influențe și dopingul nu face excepție.

Părinții reprezintă cea mai importantă parte în mediul privat al sportivului

Așa că tu, ca părinte, ai datoria să îți asumi un rol activ în sensibilizarea copilului asupra fenomenului nociv al dopajului

Cum pot părinții să ajute?

Pentru a avea succes, sportivul are un parcurs lung și plin de provocări. Părinții pot oferi un suport major pe parcursul acestei călătorii. Trebuie doar să acorzi atenție momentelor critice, pentru a minimaliza presiunea externă exercitată asupra copilului și a descuraja alegerile greșite pe care acesta le poate face.

Înțelege principiul responsabilității stricte

Sub egida Codului, copilul tău care este sportiv, este strict responsabil pentru ce se găsește în proba sa de urină/sânge. Chiar dacă a vrut să se dopeze sau nu, trebuiesc înțelese consecințele.

Sprijină dezvoltarea copilului tău

Cunoaște motivele și ambiția copilului tău

Cunoscând motivația din spatele ambiției copilului, vei avea un ajutor în identificarea punctelor vulnerabile din cariera lui.

Cercetările ne arată că, atunci când motivația este extrinsecă (bani, faimă), sportivii sunt mai predispuși la a lua decizii mai riscante.

Sportivii a căror motivație este intrinsecă, atunci când lucrurile se complică, au o reziliență mai mare la presiunea din jur și sunt mai puțin dispuși să ia decizii greșite.

Cunoaște antrenorul

Sportivii se bazează pe antrenori pentru îndrumare. În afară de tine, antrenorul este cea mai influentă persoană în dezvoltarea personală a sportivului. În general, sportivii o să consulte antrenorii pentru sfaturi anti-doping.

Tu și antrenorul ar fi bine să lucrați ca o echipă pentru a îl ajuta pe copil să ajungă un sportiv cât mai bun.

Fii la curent

Lucrurile se schimbă destul de rapid în anti-doping. Substanțe noi se pot adăuga pe Lista interzisă oricând în timpul anului. Pentru a fi la curent verificați periodic site-urile ANAD și WADA.

Învățați din greșelile altora

Din păcate, mereu vor fi sportivi care vor alege să se dopeze. Folosind lecțiile învățate de la acești sportivi care au pierdut totul, le poate fi amintit sportivilor cât de important este să rămână curați.

Cunoașteți perioadele de risc

Sportivii sunt în mod constant puși în situații din afara zonei lor de confort.

Perioadele de risc apar în diferite puncte ale dezvoltării sportivului și de obicei coincid cu o schimbare semnificativă, cum ar fi: nivelul de performanță, cadrul competitiv, nivelul de pregătire sau o accidentare.

Controlează perioadele de risc

Toți sportivii au perioade de vulnerabilitate.

Atunci când se confruntă cu diferite probleme în carieră, pot să fie supuși frustrării și asumării de riscuri. Dorința de a ajunge la nivelul următor, poate domina dorința de a rămâne curat.

Acestea sunt perioadele când trebuie să fiți mai suportivi și mai atenți la nevoile lor.

Consolidează valorile sportului curat

Ca părinte, cea mai mare influență pe care o poți exercita, este asupra valorilor și comportamentului copilului.

Aceasta poate determina ce alegeri vor face și cum vor face față situațiilor grele.

Tineți cont că valorile intrinseci ale sportului, care ar trebui consolidate de-a lungul carierei sportive sunt: determinarea și munca.